Aug 28, 2011

Aibkan Orang?

Hello blogger sekalian. Assalamualaikum! Serious, aku macam tak percaya lusa nak raya. Padahal, kasut tak fikir lagi nak beli camane. haha. Yang penting, raya boleh makan banyak. Itu je ingat. heee. Kalau macam aku ni, dah besar gedabak! Kureng leww duit raya nya. tapi, takpe cuba nak peroleh duit raya dengan buat baik sentiasa. Ada lerr extra money. wehehehe.


Kali ni, aku nak buat entry about aibkan orang. Aku tak faham lah apa sebab sesetengah orang nak aibkan orang. Bukan, apa tak payah nak cakap tentang orang, pandang dulu diri kita tu kat cermin. Perfect kah?Sebenarnya, kalau tak ada angin, tak ada ribut, takkan punya aku buat entry pasal ni.


You know, aku ada join satu group ni, iaitu Budak2 Bloggers. So, aku selalu update kat situ. But, satu hari ni, aku ada tengok seorang budak ni update status kat situ. She said ''Blog ni pening sangat, rasa nak pengsan lah'' Dia tunjuk link blog tu. Dan di situ ramai orang comment untuk mengutuk dia. Adalah jugak certain orang yang menidakkannya. Seperti saya. Whahaha. Aku comment lah, ''ahah. But, janganlah pulakk kita mengaibkan orang :)''
hehe Ada jugak tanda smiley di hujung. Ohh Tapi bukan double smiley mahupun triple smiley. ngoink ngoink


Okay. Di sini, aku nak komen sikit ye, memang lah blog budak tu pening fening sikit, but kalau kita hebohkan dengan mengaibkan dia kat group tuh, tak ke dapat dosa. Blog kau tu lawa sangat ke? Berdosa jugakk kalau kita buat macam tu. Dengan dia tak tahunya apa orang dah buat kat dia. Sama je jugak macam kita mandramklan dia. Kalau niat nak mempromote blog dia, lagi banyak advantage rite. Lagi bagus. Ni setakat nak mencari perhatian orang ramai a.k.a. menca-pub, baik tak payah. Cuba promote sikit blog kau tuh. Ada kang yang mengutuk. Baru sedar sikit.


Cubalah korang bayangkan, denagn korang tak tahunya, ada makhluk Allah ni telah meletak link korang dengan mengutuknya. Aduhh. Sian weyy. Tima kat sekolah dulu, ustazah aku ada cerita. 


Kalau oarang nak mandikan mayat tu, bukan sembarangan orang boleh masuk. Keluarga dia, or if dia tu tak de keluarga, siapa yang sama jantina dengannya. Kalau bagus bagi yang muhrim dengannya. Sebabnya: Takut kalau ada orang tu mengaibkan mayat tu. Contohnya, ada lah kecacatan pada tubuh mayat, ada orang ni nak heboh dekat orang lain. Walaupun, mayat tu dah mati kan, still kita dapat dosa sebab mengaibkan orang. Inikan pula orang yang kita aibkan tu masih hidup seperti di atas tadi.


So, moga-mogalah kita sedar sendiri ye. Kite seghonok mengutuk, oghang sedih kita buat cam tu. pfffft *loghat peghak sikit. Okelah, harap entry kali ni dapat manfaatnya yeah. Supaya orang sedar betapa dosanya kita. Sekian, wassalam. :))) *Ambik kau triple smiley. 

2 comments:

  1. sama2 renungkan. selamat beramal. :D selamat hari raya! :D

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Raya Kak Fathin. heee. Mari kitaaa beraya esokk! wohah

    ReplyDelete

thanks for reading this post ♥