Sep 22, 2011

About Bloggers Nowadays ;D

Assalamualaikum! What do you think about perubahan blog aku ni? Aku rasa tu dah cukup serabut dah. Lagi sakit hati adik aku cakap ''Alah, lebih kurang sama je macam blog orang lain'' Betapa sakitnya hatiku ni. Piiirahhh. Suka hati aku lah. Now, aku nak buat perucapan sikit tentang blog aku dan bloggers yang aku kenal. :)


First sekali, terima kasih kepada follower yang dicintaik  kerana sudi menfollow blog aku ni. Tak tahulah sebab apa korang nak follow. Satu je aku  harap. Korang baca entry aku yang suci mulus ni. Nak proof  nya aku bangga sekarang ni *walaupun tak berapa sangat. Sini aku tunjuk yang aku dah ada 100 followers. Woshh, bukan lah 99. Eh silap, 101. Eh noooo, 100. Pulokk dah. Apakah? *questionquestion 


Proof 1.




Ni proof yang boleh korang tengok sendiri kan? xD

Proof 2

Click lah kalau nak nampak dengan lebih jelas. Ambik hang dekat dashboard aku.

Proof 3. 


Yang ni lagi mendalam sikit. Okaylah. Ni je. Tapi kan aku ada problem sikit lah.

Problem?

Hai. Problem aku sekarang ni banyak benda aku nak tanya about blog ni. First, aku ada 99 followers. Then, naik 100. Alhamdulillah. Bila refresh balik, 99 balik. Apee daa. Bila reopen balik, 100. Kurengg. Kau nak main taik dengan aku ka? *errkkk Lupakan ayat gangster tersebut. Last, naik lagi 101. Masa tu happy kott dah naik dengan mendadak. Rupanya, hang tau dak followers aku turun 100 balik. Ni masalah orang nya ke? Atau blogger setting problem nya? Aku tak kisah kalau followers aku sikit. Cuma, aku rasa macam gila gila sikit bila followers turun naik.

About Bloggers Nowadays.
Okaylah. Kalau korang pandai, trend apa bloggers sekarang guna? Sorry ye, entry ni bukan untuk mengutuk tapi untuk memberi pendapat aku dalam dunia blogging ni. :) First tentang header. Kalau dulu trend trend yang ada gambar doodle lah, apa lah. Now, shrenkkkk dah bertukar wajah nampaknya. Means dah tak da gambar dah bagi sesetengah bloggers remaja. Yang ada hanya tulisan. Bukan nak kata aku tak tiru sesiapa idea nak buat header macam tu, header aku tu dah lama aku guna sejak azali lagi. *Melampau tu. For me, dah berhabuk dah header aku tu tak tukar tukar.


Second, err Navigation. yoah Navigate. You know apa ke benda navigate tu? Dia macam senarai pages yang korang ada. Dulu, style macam aku punya nih. 




Click untuk tengok dengan jelas. Dia dekat bawah header. Kalau sekarang ni, buat dekat sidebar. Dah mcam menu bar. Yang boleh pilih-pilih gitu. Memang lah cantik. Tapi cuba kita buat something new. Tak percaya ka? You lihat sendiri ma blog orang lain. Serupa, sejibik semuanya ada. 


Thirdy, warna tulisan. :) Kalau aku sekarang ni buat tulisan warna hitam. Tapi, kebanyakan bloggers warna kelabu. Tu trend lah sayang. Trend trend. For me kan sekarang ni, kalau ada orang promote blog dia, aku akan pergi and kalau style blog dia sama  je, serta merta aku akan tutup. Dah boring lah, cukuplah 10 blog yang aku dah follow tu sama je style. 


Fourth, about cursor. You know what? Dulu, mustache. Sekarang cursor kecik cemeot warna warni. Aku dah boring lah jugak dulu aku guna cursor mustache, so, aku tukar kepada cursor biasa iaitu cursor anak panah beso putih kuno. Tu cursor aku ye. :D 


Lastly, Are You A Copycat? Haha Itu adalah ayat yang selalu terkeluar dekat shoutbox. Yeah. Come on lah. Shoutbow trend dulu kan jenis yang boleh slide tu. Bila dah maju, boleh blink blink chakablink blink. Maksudnya, macam pop up lah. Aku still guna yang tu boleh nampak tulisan dengan jelas. hoho Senang nak baca semua orang shout dekat kita. Sekarang ni, jenis terpacak dekat sidebar je. Aku tak kisah kalau dia besar gedabak and boleh tengok tulisannya dan hasil shout shout orang lain. Tapi, kalau setakat ada box untuk tulis apa yang kita nak/shout, baik tak payah. Guna macam aku kan baguih.



Ni le I punya. hihi. 

Segmen tu dah habis. So, sekarang aku nak memberi pendapat sikit or tegur. Aku tengok banyak jugak orang copycat ni. Tapi, bagi yang tak ada kena mengena dalam hal copycat tu, baik jangan menyebok. Kau ingat kau terror sangat lah nak backup si mangsa copycat tu. Niat kita tu macam mana? Kalau niat kita nak tegur kesalahan copycat tu, tak pe. But if niat kita nak memaki hamun copycat tu, kita dua kali lima je macam dia. AKu tak sukalah orang yang menyebok ni. Sorry lah. Korang pon sama lah macam orang lain. Ingat blog korang lain sangat ke. Idea pon ambil dari blog lain kan? Kalau tak, kenapa sejibik semacam jeh. Bertaubatlah. Jangan bajet sangat. Tipulah korang tak pernah curi doodle dari tumblr. Ramai kot. Blogger famous pon ada terkena jugak, :) Assalamualaikum. Harap harap ingatlah pesanan ini. Muahaha

Note: Ini sekadar peringatan sahaja. Don't take it serious. But, aku nak jugak korang faham dengan serious. Bye. <3




8 comments:

  1. belog nih chantek..simple,kemas,teratur,nice :)

    ReplyDelete
  2. okie!! sah maju! kak mirah baru 91 hwaaaa

    ReplyDelete
  3. @mirahSABAR. haha Ni pun dalam sebulan. hoo

    ReplyDelete
  4. okie..baru naik jadi 92..acane leh naik sampai seratus dlm masa sebulan?? xleh jd ni..dengki2 haha!

    ReplyDelete
  5. jap2..kak mirah nye blog stail lain je..xde pon follower haha! okie..fine! mknenye..blog tu bosan hehe~

    ReplyDelete
  6. @amrh.anth HAHAHHAHAHAAHA! Okaylee tuh. Kak Mira dah remaja+++++++besaq dah. :P

    ReplyDelete

thanks for reading this post ♥