Apr 21, 2013

STEGHESS


Tumblr ♥


Hi you. Back for more boringdrasticbombastic entries. wiwi Whole week kot steghess (stress). I think most of the students know apa yang boleh stress kan diorang. Tak lain tak bukan, *drumroll* EXAM. Ya Allah, seronok sangat exam ni. Aku pun bosan sebenarnya nak post entry pasal benda yang membosankan iaitu exam/test or whatever it is called. Sebab dah bosan, that's why aku post entry sebegini rupa supaya dapat lah aku melepaskan stress (stress lagii) and semua orang tahu bahawa dalam setahun aku ada 1001 exam ye ! ^^


Fyi, aku bukannya jenis yang cepat pickup apatah lagi bab bab hafal-menghafal ni. Mula-mula blur gila. Bila nak dekat nak exam baru kelam kabut nak fahamkan jugak. And then nangis sensorang sebab still tak boleh faham. T.T And yes! Exam kali ni memberi effect yang sangat dahsyat. sobs For the first time dalam tahun ni, aku stay up to study, and study and study because tetiba semangat membakar nak dapat 8A. Jealous tengok kenkazen yang dapat 8A. Huahua So, dengan rajinnya aku stay up lah walaupun sekejap. But it only lasted for a few hours till 1 am. *stay up lah sangat katenya*. Nyway, dalam pukul 4 pagi macam tu, I woke up and start reading especially history book cos' that 'IS' my weakness. Apatah lagi bab nak menghafal nama. Zzz 


Dah 8 tahun, cara aku belajar is baca hafal. Tak kemana pun. =) But, bukan semua information yang aku baca tu masuk otak. Only certain part je yang masuk and lekat selama 1 hari. But this time, I asked and followed someone's advice and finally managed to memorize all the topics yeay! Big thanks to you ♥ And caranya senang sangat iaitu mind map. I think most of the teachers suruh buat macam tu. Buat, buat jugak. Tapi, takde apa pun perubahan. So, that is the easiest way to memorize anything. pheewww~ last but not least, aku rasa marah lagi sebab lepas seminggu rehat daripada pra-ppt (pra pertengahan tahun), ada lagi exam yang mendatang. Sedih woieeyy ;'(  

No comments:

Post a Comment

thanks for reading this post ♥