Mar 31, 2016

The Pain is No Joke

Hai. Aku rasa aku kena share dan post pasal ni sebab aku rasa perlu. lol

This pain is no joke. 

Biasanya, before someone tu pasang braces, dia akan mengalami beberapa proses yang agak lama lah. Kalau dekat kerajaan, mungkin bertahun, tapi kalau kat swasta, dalam sebulan dua macam tu. Sebab selagi ada duit, selagi tu, proses tu jalan. As for me, kerajaan pun okay kalau kau sanggup tunggu or tahan kalau kena marah ke, kena reject ke. Sebab pengalaman aku dulu, kita kena make sure gigi kita bersih betul-betul, baru dia sign up kan kita for braces process and dia akan rujuk kita dekat doktor. Before tu, nurse je terlibat. Tapi, well aku banyak kali kena reject atas banyak sebab. 

Antaranya, 
1) Gusi tak kecut
2) Tak ada masa nak pergi appointment 

Tu lah antara sebabnya. Lepastu, macam kalau masalah gusi ni, dia suruh kumur air geram setiap hari. Mungkin aku tak peka, tapi aku kena marah sebab tu. huhu There was one time, masa tu aku ada appointment. Nurse tu cakap macam ni:

Awak ni kumur tak air garam? Awak betul-betul ke nak buat braces ni? Atau pun kena paksa oleh parents? Kalau kena paksa, tak payah buat.

Aku betu-betul tersentak masa tu. Aku terus nangis sebab tak tahan. hahaha masa tu form 3. So, aku tak tahan asyik kena marah je, aku terus tak datang start daripada haritu. Lagipun busy, form 3 pulak PMR. Form 4 pulak, aku masuk asrama. So, aku agak busy. 



Kalau dekat swasta ni lain sangat. First, kena buat dental check up. Doktor akan consult kita pasal proses dia dan bayaran untuk semua tu. Tak tahulah dulu macam mana, mungkin lagi murah. Secondly, next appointment kita kena x-ray dan tangkap gambar, dan buat model gigi kita. haha masa ni segan sikit lah sebab memang akan nampak buruk time doktor tu letak mol tu. hihi tambah-tambah doktor handsome hm, takpelah. Aku senyum je sepanjang hari. Lepas tu, kita akan buat teeth extraction. Biasanya, 4 batang lah. Setengah orang tak kena pun. Depends dekat gigi masing-masing. Kalau ada lubang, pun kena tampal. Dalam masa yang sama, dia akan letak beberapa teeth separator supaya memudahkan waktu nak pasang braces nanti. So, sekarang ni aku tengah pakai separator dan baru hari kedua :(


Sakitnya paling sakit antara semua process. I couldnt eat properly sebab once kau gigit benda, separator tu akan pressure gigi kau, nescaya sakitnya sampai ke telinga, langsung ke otak. bhahahaha. Tak tipu okay. Sakit separator ni lagi sakit daripada cabut gigi.


Masa cabut gigi dulu, aku cabut 2 dulu. The next two weeks, 2 lagi. Firstly, dia akan spray something dalam mulut. i dont know what was that but i thought that it might be some kind of acid or alkali or i dont know how to explain. But surely the taste sucks and it was painful when it touched my gums. Then, ive been injected with a few injections (not one or two but i guessed 4 or 5). Rasa dia macam nak sepak diri sendiri. To be honest, during my first 2 teeth i had a really high expectation on how painful it's gonna be. But, nah it wasnt hurt at all. But for the second one, Allahu, I literally scratched my skin because it was so so painful and ugh i dont know how could I live with that. But, lepas doktor tu inject dengan bius, rasa kebas dan tak sakit dah, cuma rasa berat je. And i cant breathe well sebab rasa kebas. After a few minutes, barulah dia mula cabut. Tips aku, kita kena sentiasa ada expectation yang tinggi, macam betapa seram dan takut nya cabut gigi itu. Then, masa benda tu berlaku, tak sakit pun. But my second time sucks. Aku happy je mula-mula sebab tak sakit pun dulu, last-last tears welled up in my eyes sobs.

Okay masa extraction tu, tak sakit langsung. Trust me, doktor tu baik sangat sampai i was amazed by her beauty hahaha. Masa extraction, i dapat doktor perempuan so that was a relief sebab tak payah control lawa lmao. Okay back to this separator stuff. Firstly, aku susah nak makan. For the first few days, kena makan bubur je. Sebab I've tried makan nasi semua, but i end up telan je instead of kunyah wahaha habisla digestion system aku. Secondly, aku nak bercakap pun macam pelat je bunyi. Thirdly, even kau tak gigit apa-pun, still rasa sakit dia sampai ke gusi, and kepala. Sakit sangat wallahi. Tapi aku try la tahan sebab benda ni sekejap je (macam lama je nak tunggu next app...........).


Well, bentuk separator tu macam ni.

Ini lah elastic teeth separator. Dia sebenarnya macam getah je. 



Nampak simple tapi Ya Allah, keperitannya 50% kesakitan beranak eh

Once dah pakai ni, lupakan lah hajat nak makan something yang keras :( Aku rasa otak aku macam dah nak explode sebab skala kesakitan berada di tahap yang ke spoloh. LOL. 

Well, kalau kita determined nak buat something tu, In Sya Allah tak rasa sakit. Mungkin sekejap je. Tapi akan ku gagahkan jua menghadapi hari yang mendatang bhahahaha bye. 


2 comments:

thanks for reading this post ♥