Aug 28, 2011

Aibkan Orang?

Hello blogger sekalian. Assalamualaikum! Serious, aku macam tak percaya lusa nak raya. Padahal, kasut tak fikir lagi nak beli camane. haha. Yang penting, raya boleh makan banyak. Itu je ingat. heee. Kalau macam aku ni, dah besar gedabak! Kureng leww duit raya nya. tapi, takpe cuba nak peroleh duit raya dengan buat baik sentiasa. Ada lerr extra money. wehehehe.


Kali ni, aku nak buat entry about aibkan orang. Aku tak faham lah apa sebab sesetengah orang nak aibkan orang. Bukan, apa tak payah nak cakap tentang orang, pandang dulu diri kita tu kat cermin. Perfect kah?Sebenarnya, kalau tak ada angin, tak ada ribut, takkan punya aku buat entry pasal ni.


You know, aku ada join satu group ni, iaitu Budak2 Bloggers. So, aku selalu update kat situ. But, satu hari ni, aku ada tengok seorang budak ni update status kat situ. She said ''Blog ni pening sangat, rasa nak pengsan lah'' Dia tunjuk link blog tu. Dan di situ ramai orang comment untuk mengutuk dia. Adalah jugak certain orang yang menidakkannya. Seperti saya. Whahaha. Aku comment lah, ''ahah. But, janganlah pulakk kita mengaibkan orang :)''
hehe Ada jugak tanda smiley di hujung. Ohh Tapi bukan double smiley mahupun triple smiley. ngoink ngoink


Okay. Di sini, aku nak komen sikit ye, memang lah blog budak tu pening fening sikit, but kalau kita hebohkan dengan mengaibkan dia kat group tuh, tak ke dapat dosa. Blog kau tu lawa sangat ke? Berdosa jugakk kalau kita buat macam tu. Dengan dia tak tahunya apa orang dah buat kat dia. Sama je jugak macam kita mandramklan dia. Kalau niat nak mempromote blog dia, lagi banyak advantage rite. Lagi bagus. Ni setakat nak mencari perhatian orang ramai a.k.a. menca-pub, baik tak payah. Cuba promote sikit blog kau tuh. Ada kang yang mengutuk. Baru sedar sikit.


Cubalah korang bayangkan, denagn korang tak tahunya, ada makhluk Allah ni telah meletak link korang dengan mengutuknya. Aduhh. Sian weyy. Tima kat sekolah dulu, ustazah aku ada cerita. 


Kalau oarang nak mandikan mayat tu, bukan sembarangan orang boleh masuk. Keluarga dia, or if dia tu tak de keluarga, siapa yang sama jantina dengannya. Kalau bagus bagi yang muhrim dengannya. Sebabnya: Takut kalau ada orang tu mengaibkan mayat tu. Contohnya, ada lah kecacatan pada tubuh mayat, ada orang ni nak heboh dekat orang lain. Walaupun, mayat tu dah mati kan, still kita dapat dosa sebab mengaibkan orang. Inikan pula orang yang kita aibkan tu masih hidup seperti di atas tadi.


So, moga-mogalah kita sedar sendiri ye. Kite seghonok mengutuk, oghang sedih kita buat cam tu. pfffft *loghat peghak sikit. Okelah, harap entry kali ni dapat manfaatnya yeah. Supaya orang sedar betapa dosanya kita. Sekian, wassalam. :))) *Ambik kau triple smiley. 

Aug 25, 2011

Review Drama Mendongak Ke Langit.

Assalamualaikum... First sekali, aku nak ucapkan ribuan dan jutaan terima kasih kepada followers ehh. Yang sudah meningkat. Nak jugak followers ramai even orang kata tak penting sebab readers yang penting. But, sesekali ku rasa teringin  nak merasa. Ye tak ye. 


Now, aku nak buat review tentang drama Mendongak Ke Langit. Sebab ni dari minggu lepas tak sabar nak tengok. Bukane pee, cuma nampak macam best. Yes. Bila aku dah tengok memang best gila ahh sampai opah pon tak habis habis tanya aku ''Ohh Ni adik, yang ni jahat''Dah sepuloh kali berulang dah. Tapi memang cerita tu ada putar belit sikit. Korang kena faham bebetul cerita tu, baru boleh merasai ke-bestnya tu. 


Cerita tu cam gini: (Ikut kefahaman aku lah ye)


Memula, dia cerita pasal seorang boss besar di syarikat ni. Dia ni anak angkat kepada Dato Ramlan. Nama orang tu Man (Shahnaz). Lepas tu, satu hari dia punya Setiausaha  (Linda Hasyim) ni kata dia tak bopleh bekerja dahh di syarikat tu sebab, sekarang ni dah jadi milik orang lain, iaitu Shidi (Zul). Dia pun marah bagai nak rak le. Lepas tu, dia balik rumah dia. Punya lahh marah bila tengok Shidi ada dalam rumah dia. 


Shidi pon kata lah rumah ni dah jadi milik dia. Dia halau terus tu Man dari rumah tu. Termasuklah ibu bapa angkat kepada Man, iaitu Dato Ramlan dan Datin ape ntah. Tapi, tak tahu di mana ibu bapa angkat Man tu berada. Anak buah Shidi belasah belasah Man dan campak dia dekat tepi jalan kat deretan kedai. Man tak ada arah tuju dan pergi ke rumah Setiausahanya. Di situ, Man menceritakan kisah-kisahnya dulu. So, si Linda tu dengar lah setiap perkara yang diberitahu oleh Man. Dan kisahnya bermula di sini. 


Masa Man kecik dulu, dia ada seorang mak, abang (Alief) dan mereka tinggal di kampung. Satu hari, pengutip sewa rumah halau dia sebab tak bayar sewa. Sedih pon ada. Terpaksalah mereka berhijrah ke KL untuk mencari ayah diorang. Tapi, bila sampai KL je, diorang tak tahu nak pergi mana sebab tak jumpa ayah diorang and duit pon tak ada. Tiba-tiba bila mencari lelama tuh, baru diorang jumpa ayah diorang. Ayah dioran ni pon bawak lah diorang kat rumah sewa di atas deretan kedai. 


Tapi, malangnya rumah tu ialah rumah pelacur pelacur. Nak tak nak, diorang terpaksalah tinggal di situ kerana tak ada duit dan sebagainya. Memula, Man and Alief ni tak tahu rumah tu tempat apa. Setiap malam, ayah akan ajak Man & Alief keluar dari rumah. Sebab ayah akan panggil orang untuk merogol mak diorang. Mak diorang tak rela pon sebenarnya nak jadi pelacur. Ayah yang paksa. Setiap malam diorang balik dari luar, diorang pelik mak diorang mesti menangis atas katil. Dan diorang tak tahu pon apa sebenarnay yang berlaku kpd maknya.


Lelama, Man menjadi musykil dan pergi seorang diri untuk tengok apa yang berlaku sebenarnya. Tapi, Alief tak ikut pon. Man pon intai lah dalam bilik tu tengok ayah suruh mak pakai baju seksi seksi. Tapi  mak menolak dan marah ayah balik. Sampai satu tahap tu diorang bergaduh dan ayah terus cucuk mak dengan jarum suntikan dadah. Man rasa sedih dan rasa kesian le kan. Man terus turun bawah dan cari abangnya, Alief. Dia bagitahu semuanya dan pergi jumpa mak diorang. Tapi malangnya ayah diorang kena tangkap dengan polis kerana terlibat dgn dadah.


Sejak daripada tu, mak diorang dah berubah tingkah laku kerana ketagihan dadah. Sejak daripada tu jugak lah, Man & Alief jadi merempat dan tak bersekolah serta mengutip tin tin kosong untuk dijual. Tapi, duitnya akan diberi kpd maknya untuk membeli dadah. Satu hari, mak jadi sakit teruk sebab kurang wang untuk beli dadah dan dirinya tak laku lagi dah. Penyewa rumah diorang tu halau diorang sebab tak bayar sewa. Sekarang diorang hidup merempat di tepi jalan belakang kedai. 


Satu hari, Man & Alief nampak mak diorang beli  dadah dari lelaki ni (Zizan Nin). Tapi, Man rasa geram dan cakap dekat Alief supaya halang mak. Akhirnya, diorang sama sama rampas dadah daripada mak. Mak rasa marah dan cakap ''Mak tak tahan dahh. Mak boleh  mati kalau tak dapat ebnda tu'' Last last, Alief bagi benda tu dekat mak. Tapi, Man semakin marah dah pergi dari situ untuk berjumpa kawannya, Lan. Lan baru keluar dari Juvana sebab ada kes. Lan ni pon jahat dan ada kena mengena dengan dadah. 


Malam tu, Lan ajak Man pergi ikut dia cari duit. Man pon ikutlah. Nak tahu mana sumbernya? Camni, Mereka berdua diambil oleh seorang lelaki kaya. (Roy Azman) Lelaki tu akan bagi duit kepada Lan jika Lan melayan nya macam gaylah or hormoseksual. Sambil menonton filem lucah. Man tak ikut perangai Lan dan berlalu pergi dari situ dankembali ke tempat mak & abangnya. Satu malam, mak sedang beli dadah kepada Zizan Nin. Tapi, mereka berdua halangnya. Alief tolak Zizan Nin sampai jatuh sebab  menjual dadah kpd maknya. Lalu, Zizan Nin tikam Alief dgn pisau dan mengejar Man.


Man lari tapi tak sempat kerana Zizan Nin sempat tikamnya lalu pergi dari situ. Dan dan ada orang kaya iaitu Dato Ramlan dan isterinya mengambil Man sebagai anak angkat. Man jadi kaya raya dan belajar semula. Satu hari, dia teringin nak tengok nasib ibunya. Dia pon ambil teksi untuk berjumpa dengan ibunya. Maknya sedang tenat kerana tidak dapat dadah. Tapi, bila mak dia panggil Man, Man lari dari situ dan terserempak dengan kawan mak dia dulu, Jinny. Jinny ni pondan and sama kerjanya macam mak dia, pelacur. 


Man terus lah lari balik rumahnya. Tanpa disedari, Alief nampak dan ikut Man sampai ke rumahnya. Serious aku terkejut gedabak bila Alief hidup lagi. Lan cuba pengaruh Alief untuk ikut caranya. Lama lama, Alief dah terbiasa melakukan perbuatan hormoseksual itu. Dan dia dapat duit yang banyak. Padahal kecik lagi. Masa bebudak lah kan. Satu hari, mak dia mati dan Alief bersetuju untuk duduk dengan Roy Azman. eiiii Tak kempunan aku. 


Roy Azman menukar nama Alief kepada Shidi. Dan bila besar, Alief a.k.a. Shidi telah kaya raya dan ada awek iaitu Linda Hasyim. So, yang selama ni halau Man masa besar ilah abang kandung dia sendiri. Alief/Shidi buat cam tu sebab nak balas dendam sebab tak menjaga mak diorang waktu kecik dulu. Lepas Man habis bercerita dengan Linda Hasyim, Shidi/Alief call Linda dan suruh dia bunuh Man. Kiranya diorang bersubahat. Nama pon Awek. Tapi, Man mendengarnya dan lari dari situ. Start drpd hari tu, Man menjadi miskin semula dan hidup merempat. Sekian.


Dahh. Faham now. Best kan kan? XD Okie dokie. Actually, cite ni dekat Astro Ria. So, sesape tak de Astro boleh tontonny di belog saya. Kalau tak faham, angguk angguk je lah ye. Bye.



Kad Raya Kita. :(

Haiiiii. Dah dapat kad raya dah? Banyak keeeee? elehh. Kita pon dapat. Tapi, agak sedih sedikit muehehehe. Kalau dulu, banyak dapat kad. Macam last year, tahun enam. Banyak gila ohh aku dapat. Sayang korang. hihi Nak tengok camane banyak nya?! Tengok ni. :'(



Tahun lepas punya ni. Banyak kan. hehe Kira okelah tahun enam macam ni. Tapi korang wajib tengok tahun ni punya kad. Cuba teka aku dapat berapa. Jenggggggg. hihi XD


Taraaaa. Satu sajeeeee. Sedih. hehe Yang bagi ni ialah => Hanies Musfirah. Dah lah today birthday dia. Dia yang bagi kad raya. Terima kasih ye and happy birthday. Semoga dapat keberkatan Allah. Macam Kap-Ba-Ro-Kap-Alif-Ta-Nun. Keberkatan. heeee. Babai. Assalamualaikum. :P








Aug 23, 2011

Wordless Wednesday #2 - Raya :)


HEHE Menarik bukan? Nilah raya tahun lepas iaitu raya yang ke-2. Mukasayaberminyakfaham!   Yang kiri sekali Rina, Sarah, me, Hanis, Kak Piqah, Najhan. Teheee. We are cousin lahhh. :) 

Nasib Baik Aku Tak Stuck in 'Banjir' :'|

Haloo guys. Camane dengan preparation korang for Hari Raya? Mesti dah lengkap kan. Betu lah. Semangat raya sungguh. whaha. Kalau dekat radio pun, sekarang dah start dah lagu lagu raya. Amboi. Orang nak gi sekolah, dia sebok dengan lagu raya dia. haha. Takpe takpe. Sabarlah sebentar. Sikit je lagi. Habis bulan Ramadhan, Mulalah Aidilfitri. :)


abstrato, art, color, colors, conceptual, cool


Hoiiii. Tak tahulah demam apa tetiba nak update entry nih. Maybe kejadian tadi yang menyebabkan desakan aku untuk menulis entry ini. You knowwww? Tadi kan, hujan lebat gila ohh. First time tahun ni, aku berdepan dengan situasi macam ni. Before ni, kalau hujan pun serious tak ada sampai banjir bonjour ni. 


Kisah nya bermula di sini. Aku balik sekolah pukul 5:30 p.m. sekolah petang lah katakan. Hujan mula turun dengan lebatnya mulai 5:15. Dooshhh Kababoomm.   Jadi, aku dah terfikir dah. Mesti balik ni susah sebab hujan. Hah Kisah apa. Redah je hujan lerr. Mula mula aku fikir nak main hujan. Idea budak budak. Serious. Aku nak mandi hujan tadi. Aiseyy. Mulalah aku buat buat terkena hujan sikit. Padahal, saje nak main. 


haha. Habis lenjun aku tahu. Kasut aku COKLATE sebab terkena air hujan. ngehehe. Okelah. Aku ni kira bertuah sebab mama aku ambil tepat pada masa. Kalau lambat, tak tahulah camane nasib aku dengan hujan. Alamatnya, aku kena demam lah esok. Yeahhoo. = = Tapi, malangnya jalan yang biasa mama aku jalan banjir teruk seteruks nya. 


Kalau kereta kena banjir, rosak lah dia. Tapi bukan semualah. Alhamdulillah lah kereta aku jenis yang tinggi. Banjir tu memang lebih daripada kena pintu kereta yang bahagian bawah tuhh, but kira safe lah sebab bergerak laju sikit. Takut woo. Ada kereta tu stuck tengah jalan, ada motor tu terpaksa turun carry motor dia. Yang peliknya, kereta depan aku tadi bawak lembap nak mampos. 


Dah tahu banjir janganlah lembap lambap. Nanti, lagilah stuck. Hapelah. Mak aku suruh aku berdoa agar selamat. Akhirnya, selamat lee jugokk. Tapi, serious pengalaman tu aku takkan lupakan. Bukannya sikit jalan banjir tuh, panjang you knoww. Dalam banyak banyak hari, hari ni pulakk yang aku tersesat nya. Haizz. Untung untung. Okie dokie. Itu je lah yang aku nak share dengan korang semua. Bye bye. Wassalam. :)

Aug 22, 2011

Raya? Belum lagi. :D

Assalamualaikum dan selamat 1 setengah pagi yawwww. 

bag, fashion, girl, photography, style

Source: favim

HAHA. Tak terkezut online pagi pagi buta cam gini? Sebenarnya, tengah tengah malam ni lah banyak idea nak update blog. Kalau buat siang siang, banyak nak kena pikaq dengan penatnya lah, hapelah. So, ambil masa sesuai nak update blog. Yayy. Aku dah maju wooo. == Bukan maju apa, just happy sebab aku dah mula update tutorials aku yang dah lama terbengkalaii tuh.


Tup tap tup tap, serious tak sangka lagi enam hari je wey nak raya. Kalau macam dulu dulu, punyalah sesak nak tunggu raya dengan baju raya pun tak beli lagi, apalah inilah. But, tahun ni serious semua berjalan dengan lancar. Baju semua dah ready dah. Tinggal iron and pakai je. haha Tapi kan kan, makin lama makin tak best raya tu.


Aku pun dah merasai nya. Makin lama, orang makin menningkat ramaja dan dewasa, so, memang susah nak merasai jiwa rayanya tu. Kalau macam bebudak dulu, main bunga api, mercun, pop tak kisah sepupu sepapat lelaki perempuan, bantai je. Memang tak kisah malu malu dah, yang penting raya tetap raya. 


Sekarang ni, mane ada dah bunga api semua, harapkan, dengar bunyi meriam je boom boom sebelum pagi raya. Itu kalau kat kampung. Maybe kali ni, raya di sini, Ipoh. Sebab my grandparents duduk dengan aku. Family aku lah. Bandar camni mane ada ohh orang nak main meriam, kang silap hari bulan, kena tangkap polis. Orang dekat bandar ni cuma perlu tidur je nak nantikan hari esok. Iaitu raya! Semua tak sabar and bangun awal macam roh sesat pulakk.


Biasanya bangun lambat, Kali ni sesat bangun awal. Sebab raya. Jangan cakap orang, aku pun sebenarnya tak sabar you knowww. Rasa macam nak skip sekolah seminggu. Cuma, bangun esok, terus raya. Tapi, camane kan kan? T.T Lagi 4 hari nak sekolah. WuuWuuu. Sedih. Cepat lah masa berjalan yeee. Hari raya Selasa ke Rabu ehh? Aku pun tak pasti. Bajet macam dah tahu raya bila. Ewahh


Btw, kalau kat bandar ni, rumah siapa yang nak kena lawat. Lain lah kampung, ramai sanak saudara yang kenal. Sorrylah, aku bukan jenis yang raya rumah orang tak kenal. Bagi aku, itu hanya memalukan je. Datang sebab nak makan and duit raya. Alah bukan makan sangat pun, duit raya je yang lebih. Tak ada tu niat raya. haha


Kalau mak aku, jangan harap dia nak bukak pintu rumah. Sebab pernah ada satu kejadian ni 2 tahun lepas. Ada bebudak naik basikal datng rumah. Time tu, apa pun tak de. So, fikirlah apa nak kasi makan ni, kuih raya? air? apa lagi weyy? Nak tak nak, mak aku hulur kan balang coklat besar gedabak tu. Coklat dia memang besar wey. Diorang ambiklah sorang satu. Kuih raya dengan air bukan nak ambil pun. Saje je. Then,  mak aku cakap ''Eh eh Ambiklah kuih raya tu, air tu minum banyak banyak, biar letih takyah pergi rumah orang dah. hehe :)'' 


Kitorang tunggulah sampai diorang habis makan. Serious lembap gila makan satu coklat tu je. Air dengan kuih raya tak sentuh pun. Serious sakit hati, yang buat air tu aku. Yang penat aku. Sumpah geram gila ohh. Lama lama sikit, pandang pandang rumah aku, diorang cakap '' Mak cik balik dulu yee. Selamat Hari Raya yang ke 6'' Ohh lupa. Hari raya yang ke enam tak silap aku. Aku rasa mesti dalam hati diorang nak duit raya mama aku buat tak tahu je lah. Sebab before ni pun ramai bebudak yang datang, habis duit seringgit mak aku habis bagi orang yang tak dikenali. 


Bukan sombong or kedekut, kalau nak beraya tu, cuba niat nak beraya sikit. Jangan nak harapkan duit raya je. Cuba ikhlas. Makan makan, mnum minum sembang sembang. Katalah jiran mana anak sapa. Haiiya. Kalau mama aku, diharamkan sama sekali aku pergi rumah orang tak kenal. Kang pergi rumah orang keling naiya aku. haha Dahh dahh. Aku nak sambung tidur yee. Hope raya tahun ni dapat lebih keberkatan dan kesejahteraan. Wahh. hihi Selamat Berpuasa dulu! :D



Aug 16, 2011

Sakit Teruk.

Hai semua. hukhuk. Aku tak berapa sihat. Entah mane datangnya wabak ini. Adoi. Bilalah nak sihat. Sekarang ni memang musim orang sakit ke?! Sebab sakit sampai tak hilang hilang sampai tiga hari dah. Tahu ke tak tahu, sebelum bulan puasa ni, beberapa ahli keluarga demam berlarutan okayh. Mula-mula, adik aku yang kecik sekali, Arif. Alah, tak payah kisah dengan dia. Dia selalu sakit sakit.


Lepas tu, adik aku yang ketiga, Sarah. Walaupun dia agak debab sikit, tak bermakna sentiasa healthy noo. Demam yang teruks sangat tu. Sampai baring je dua puluh empat jam. Itu melampau tu. Apa je yang kau buat. haha Boleh dimaafkanlah sebab kalau dia sihat pun, bukan tolong sangat pun. Yang ketiga, adik aku nombor dua, Hanis. Alah blogger famous tu. Tak lah famous mana. Cuma, blog dia mendapat sambutan je. 


Aku pelik oke. Aku yang start dulu ber-blogging ni, dia yang berlari keanak-anakkan potong aku. Pelik bebeno. = = *Dah start dah annoying dia tu. Then, aunty aku pulokk. Tak sihat. Harap harap janganlah wabak H1N1 datang balik. Malas nak pakai mask. Berpeluh peluh mulut dan hidung aku. Tambah tambah bulan puasa ni, lagi ber*** lah mulut. Malas nak cakap, faham faham je lah. 


Kemudian, masa hari ke lapan berpuasa, aku pergi solat Tarawikh dengan Kak Fathin. Malam tu pun, dia kata tak berapa sihat. Dan ada beberapa tragedi yang berlaku malam tu. Tapi, hanya aku dan Kak Fathin je tahu apa yang berlaku kat ruang tamu tu kan. hihi Biarlah rahsia. Sabtu baru-baru ni, aku pulak dah demam. Haiiya. Kalau aku ni demam, loghat sikit. pffft Lembik semacam. Asyik baring, tengok tv sambil baring, makan tak lalu, air tak minum, mandi sikit je sebab demam, selimut sampai dua lapis. 


But, hari Sabtu tu aku terus puasa jugak. Sayang kalik. Hari Ahad dan Isnin aku tak puasa dan tak sekolah sebab sakit lagi. Tak puasa macam puasa. Baik puasa terus. Aku tak makan apa apa pun. Cuma telan dua biji Panadol setiap 4 jam. Sampai lah hari ni, hari Selasa aku puasa kembali dan nak bersekolah seperti biasa. Malangnya, aku tak boleh ke sekolah sebab sakit lagi termasuklah ada penyakit baru dalam badan aku iaitu sakit tekak dan selsema. Virus tak guna kau. 


Semalam, Isnin dah pergi jumpa doctor and bagi ubat dah. Tak sihat sihat lagi. Nasib baik, esok cuti. Alhamdulillah. Boleh rest sepenuhnya. Itulah akibatnya. Semalam, baru elok sikit je malam, terus tidur bawah air-con. Dah sakit balik. Serik serik. Now, mama pulak dah jangkit dengan aku. Agaknya dah merawat aku sampai berjangkit dengan aku tak. I am sorry ya. 


Okelah. Harap harap sihat lah secepat mungkin. Tak suka sakit skait ni. Banyak kerja tak boleh  buat sebab sakit. Susah nanti. Assalamualaikum. Babai. :)

Aug 15, 2011

Nak Kahwin. :/

Assalamualaikum korang. So, hari ni hari ke-16 kita berpuasa. Tapi, malangnya aku tak berapa sihat dan terpaksa menggatinya pada tahun hadapan. Actually, tak de ribut, tak de angin, tetiba aku demam. Yang peliknya, sekali dengan pening dan sakit kepala. Bukan main sakit lagi dibuatnya. Dah dua hari aku tak puasa sebab sakit. Hari ni walau sakit macam mnaapun, nak puasa jugaklah. Malas nak ganti tahun depan. Jelous tengok orang makan. Kita dok meleleh air lior. nghehe. Tapi, mak aku suruh bukak puasa nak makan ubat. Sayang jugak eh.

Dah dah. Aku kalau bab bab majalah Media Hiburan, URTV, setiap bulan aku ada. Sebab mak aku akan beli dua kali setiap bulan tak silap aku. Bukan apa, banyak cerita artis terkini dalam tu. Semua ada. :) But, baru sat ni aku terbaca satu page tentang Awal Ashaari dan Scha Al-Yahya. Dulu, banyak gosssip dekat tv, majalah, surat khabar yangmengatakan diorang tu pergi sana sesama lah, pergi tempat tak elok lah. Dulu. Entah betul tah tak. 

But, aku rasa bukan betul pun cerita tu. No bukti ha. But, kali ni gossip panas jugak. Serious aku cakap aku tak berapa minat sangat. But setelah tengok cerita Awan Dania and Syurga Cinta, memang aku melekat kat tv. Tapi sayangnya, aku ni jenis suka pasangkan artis. ewah. Means aku suka padankan artis lelaki tu dengan artis perempuan yang ni. Memang itulah kenyataanya. Sebab kalau aku rasa sesuai tu, memang aku akan ingat sampai bila-bila. Titik.

Berita kali ni ialah, diorang tengah cari tarikh yang sesuai untuk berkahwin. hai. Dulu, aku dah set mind aku nak Heliza dengan Awal. Sebab diorang pernah berlakon sama sama. Dan cerita tu memang menyentuh hati aku yang kasar ni. So, memang tak berapa terkejutlah bila dapat tahu mereka tu ehem ehem. Sebab memang cerita ni dah lapok dah. But, ingatkan dah break kah, apa ke, sebab dah lama tak dengar cerita. Rupanya, still on. 

Heliza pulak dengan siapa. Kalau Intan Ladyana dengan Kalam Adli, memang aku sokong 100%. You know, diorang tu tersangatlah sesuai. cun. Memang aku suka diorang sejak dulu lagi. hihi. But, kalau artis yang macam aku tak verapa suka tu memang rasa geram pun ada. Katanya, Kamal and Intan nak buat tema perkahwinan diorang macam dalam taman. Wow. Bestnya. Macam jadi princess pulakk. Kalau Farah AF2 dah dalam boat, Mawi dah siap ada helicopter and kuda lagi, apa lagi themes themes yang ada lagi. 


Kiut miut kan diorang. aww I loike.




Aku memang mengaku jugak diorang memang comel. 

Itulah chit chat tentang artis dunia ni. hehe. Bukan nak menyebok mahupun mencapap/mencapub but, kenyataanya. Okelah. Bye.

Note: Kamus kata pada hari ini : Mencapap/Mencapub = Mencari publicity murahan. Jangan nak mencapap tengah tengah dunia okeh kalau tak nak digelar macam itu. Good luck kepada semua UPSR,PMR and SPM candidates. PMR aku lagi 2 tahuun, boleh bawak banyak bersabar. Kalau cousin cousin aku, ramai yang akan menduduki pepeiksaan. So, good luck lah korang termasuklah adik aku sendiri. Good luck babeh! ♥

Pandu Cermat, Jiwa Selamat.

Hello guys. hihi Dah lma gila kan tak update blog. wuwu~ Sedih blog aku dah tak berapa mendapat sambutan dah. haha But, tak pe takpe. Akan diusahakan. eceh. Berkaitan dengan tajuk di atas nih, bukannya aku nak cakap yang aku ni pandai bawak kerata. Cuma, ada pengalaman yang membuatkan aku sendiri pun geram.


Nih dia. Banyak actually yang aku nak share tentang orang bawak kereta. Tahulah kalau nak selamat kena bawak pelan pelan. Haih Kalau macam tu, bila nak sampai. Bukan apa, tak ke pelik bila tengok kereta lembap je, perempuan. Macam hari tu, aku keluar dengan my cousin, Kak Fathin. She's 20 okay. Dan, dia yang drive. But, kenyataanya dia lagi kecap  cekap memandu. Kenalah guna otak. Contohnya macam kalau nak masuk kanan, katalah tak ada traffic light kat situ, takkan lah nak tunggu sampai kereta belah kanan and kiri tak ada, baru nak gerak. Haiiyaa. Lu bawa keta pakai otak la. 


Okay Dah mula dah ayat remmpit dia. *anoyying gila. Hari tu just pergi kedai dekat dekat dengan rumah. So, aku dengan mak aku je pergi sebab dekat je. Setakat pergi kedai runcit cina tu, tak payah lah bawak satu lori datang kan. Then, masa nak parking tu susah sikit. Sebab parking dia just tepi jalan. I mean parking depan kedai dah penuh, so, kat tepi jalan yang kereta parking melintang kan. So, mak aku try nak parking kat situ. Tiba-tiba aku dengar bunyi 'langgar'. But, bila check kereta tak ada apa apa pun.


Macam biasa, aku bukan jenis yang suka keluar kereta. So, mak aku je keluar, aku tinggal dalam kereta. Tiba- tiba, orang yang park kerata dia belakang kereta aku ni masuk kereta dia. Baru habis beli barang agaknya. Then, anak dia yang kecik tu yang tinggal dalam kereta sorang sorang masa ayah dia beli barang tadi cakap something kan bapak dia. Ayah dia terus keluar ketuk tingkap kereta aku. Mampuih aku. Bukak je lah tingkap. Daripada dia pecahkan nanti.


Dia tanya ''Adik, tadi anak saya kata kereta adik ni dah langgar kereta saya. Macam mana ni, panggil ur parent sekarang.'' Tup tap tup tap aku panggil mak aku and diorang cakap cakap kat luar kereta, huh ngantuk. Eleh bajet ahh kau. Dia kata ada calar lah, cat tertanggal lah hapelah. wekk. Nothing oke kat kereta dia tu. Last last dia suruh bayar RM20. Tak hale. haha Mak aku marah marah aku sebab aku tak bagitau pon yang aku terdengar bunyi geseran tadi. But, serious tak de kesan pon. :P


Banyak lagilah pengalaman pengalaman aku ni. Itulah antaranya. Satu lagi. Tolonglah para pemandu Malaysia sekalian, tolonglah jangan lembap dan terhegeh hegeh bawak kereta. Sekian. :)


Note: Tolong lerr bawak kereta elok elok woke?! hahajangan jadi macam dalam cerita Karak. bywbye :*

Aug 2, 2011

Dia Datang. Periksa Sudah Datang. Ewah.

Haha. Eceh nak buat lagu pulokk. Sekarang ni memang pesyen ada dua musim jyeah? Yelah, sekarang ni musim bulan puasa, termasuklah musim peperiksaan. Walaupun just Ujian Bulanan je, mestilah berusaha. Tak ye? haha Udah udah lerrr berdrama nya. Yang peliknya, bukan sekolah aku je yang ada ujian, malah sekolah-sekolah lama aku, sekolah cousin aku. WHAHAHA. 

Sekolah-sekolah yang tak boleh belah tuh. Sebab aku pernah pergi 3 sekolah tahun ni. Doa doa le sekolah sekarang ni terbaik wok. haha. Jangan pandang aku sebelah mata je. Mentang mentang aku banyak kali tukar sekolah, mesti korang ingat aku kena buang ke, apa ke. Ishh Manada. Aku tukar sekolah sebab aku tak nak lah sekolah dekat situ! Ada faham? 

Now, minggu ni ada USBF 2. Ngerti apa enggak? Ohh. Sekolah lama aku panggil UP2. Means Ujian Penilaian 2. Pendek dan ringkas. Nih USBF 2. Apakah? haha Masa first first aku dengar, aku tak berapa dengar dengan jelas sangat. Bukan pekak ke apa. Bila, dengar lagi sekali baru faham maksudnya. Means Ujian Selaras Berfokus 2. Jyeahh. Cantikkk.

Okelah. Harap harap dapat good and best result kayh. Good luck to me. Bwaha. Banyak dah aku ketinggalan. Kalau aku dapat top 10 dalam kelas, satu penghargaan kepada aku. Bukan susah nak catch balik pelajaran kita. Conformmm mak aku takkan bagi dia punya sengggat. XD Haha bye. Di bawah ni ada gambar budak yang semangat periksa. Yakah? HOHO


haha. Ni bukannya nama budak yang semangat periksa. Ni budak yang tak nak ambil periksa. Harap tak sakit jantung masa tengok result macam gambar di atas nih. Fuiiiyohh. xD

Puasa Sudahh.

HEY. Setelah 7 bulan berlalu, puasa menjelma. Bulan yang mulia. Banyak ibadat yang boleh kita buat masa bulan puasa. HOHO Today, hari first puasa. Memang lah penat sedikit LOL. haha teringat waktu dulu-dulu. Masa kecik, memang agak budus sikit. hehe. Dulu dulu, masa aku puasa bila balik puasa, adik aku yang kecik tu makan tenghari. Sebab tak tahan kan, lagipun dia kecik lagi eh. 

Aku yang dah besar gedabak ni pun jeles gila tahap gabban. Eceh. Aku cakap lah dekat mama. '' MAMA MAMA, nak nasi, sakit perut lah. Rasa nak pingsan.'' HOHO Itu trick dulu-dulu. Sekarang ni dah wajib. Tambah tambah lagi, now aku sekolah petang rite? So, bertambah penat lah kan. That is it! Aku nak jadikan ia sebagai challenge dalam hidup. haha. Okaylah. Ni nak post nihh gambar gambur terbaru gwa. Comels taks sayas? *Oke Perasan. ngehehe. Before tuh, nak cakap sikit.


Ehemm ehemm. Kalau bulan puasa ni, memang rasa penat ditambah lagi macam macam kerja yang kita kena buat. So, nak mengupdate blog pun jarang sekali wey! HAHA Bukan ape, penat mengtaip nyaa. Lebih baik kalau ada komputer maju kat Malaysia ni yan boleh kita cakap je, terus terpapar kat skrin. Ewahh Bukanmain kau! 



Okeh yang ini, masa shopping for baju raya. hehe Adik aka Najhan ikut sekali.


Time nak balik woohoo. Makan ais-krim lebih menyanangkan sebelum Ramadhan. Makan sepuas-puasnya WHAHAHA


Auww Saya tahu saya comels. XD


Oke guys and gals! Saya tahu saya terover sikit masa timetime puasa nih. Btw, Selamat Berpuasa kepada semua umat Islam di seluruh pelusuk dunia. Anyyong. Ewahhh Dah pandai anak mama cakap Korea. LOL XD

Aug 1, 2011

Best Moments with Family- Malaysia vs Singa-Porehh

 Hye. And Assalam. Wassalammmmu. Ehcehceh. Huish. FIFAFIFAFIFA. Kenapalah Malaysia? Anda tidak msok FIFA? Kalau aku main, InsyaALLah dapat. haha. Wokeh wokeh. Dah dah lah musim bola after this yeah. Tak ada dah. Hollyshit betul. AstagfiruLLahalazim. Mencarut sudahh. Eh, sial lah Singapore. Puihh. Okeh dah dah dah.

Now, tak nak dah melepaskan geram dengan mencarut. Padahal, depan tv, teruk gila aku menjeritnya. Tanggal, 28/7/11, Malaysia vs Singapore. So, faham faham je lah apa nak buat. Nengok leee kat tv, takkan lah nak jadi tunggul kot ehh. Masalahnya, tv rumah aku problem. Eh bukan! Astro rumah aku problem. Menatang apa entah tulis dekat situ, ''PLEASE INSERT THE RIGHT SMART CARD'' Haihhh, setiap bulan bayar. Then, calllah astro. Rupanya, diorang ada kesilapan sikit dekat akaun Astro di rumah aku. Then, diorang cakap, akan check and baiki balik kesilapan diorang. Sampai sekarang tak boleh lagi. Ape kehallllll. 

So, pada malam itu, kitorang family pergi sekali dengan atuk and opah pergi ke rumah my aunt, Mak Yang. Hoyeah Hoyeah. Lagi best tengok ramai ramai. Baru gempak eh. Dah kisahnya bermula di sini. :) Kitorang berkumpul lah ramai-ramai depan tv tengok bola sama-sama. Kitorang tu refer to: My family, opah, atuk, Mak Yang, Najhan, Kak Mira. HEQHEQ Terkezut jiran sebelah dengar bunyi bising dekat rumah Mak Yang.


HAHA Sorang sorang ada je benda yang nak cakap. Atuk, asyik mengutuk pemain Malaysia. Macam macam dia cakap etc ''Eihh Hindu Pariya nih, kalau tak pandai main, cakap lah saya tak nak main.'' LOL. Itu baru satu, Kak Mira siap record lagi apa yang Atuk cakap tu. Opah pulak, asyik cakap Oploham, Oploham. Tak habis habis cakap ''hmm. Singapura orang import, Malaysia asli punya!'' Hmm Begitulah. Kak Mira, aku, Najhan and Hanis. Menjerit gila gila tu weh bila Malaysia gol. 


Ada part tu, orang Singapura terjatuh. Eceh bajet mintak simpati lah konon nak buat terjatuh. haha. Padahal, pengadil sebok mengejar bola. Good job Singapura, yang kali lengahkan masa lagi tawwwwwww. Memang patut lah keeper Singapura dapat kad kuning sebab melengahkan masa. Saje je buat sakit kepala. Walaupun  kalah, memang wa tabik sama lu lah Malaysia. Camanepun, diorang main tetap gempakkkk. 

Okelah, tak sabar rasanya nak tunggu sampai raya  2018. Sebab FIFA seterusnya tahun 2018. Harap pemain Malaysia lebih handsome dan lebih terror. HEE. Takdelah. Sekarang pun, pemain Malaysia hot hot jugak etc Amirul Hadi Zainal, Khairul Fahmi Che Mat. haha. Dah dah lah tu berangan nak jadi pemain Malaysia. HITAMKUNING HARIMAU MALAYA :) Bye byeeeeee. :')