Jul 29, 2013

Betul ke dah nak raya? #speechless monday

Ahlan wasahlan. assalam. Ya Allah, dah nak dekat dah 10 ramadhan terakhir which is semua umat Islam sangat digalakkan untuk membuat amal kebaikan (supposed to be done every day, every time, every hour though). Sungguh tak ku sangka nak dekat raya. Yang agak sedihnya, aku tak berapa nak feeling sangat sebab banyak kerja, raya pun maybe sampai second day je, lepas tu tak pergi mana-mana and ken-cousin pun balik awaii. Sila sedia untuk bersedih. But, tak sabar tu mestilah! Gila tak happy raya?! 


Apa yang aku tak berapa nak sangka sangat tu, baju raya pun belum beli sih. Okay la, i complete outfit for one day, which is baju yang casual. Yang baju kurungnya tak beli lagi, kasut lagi, shawl lagi *er*. Bukannya tak beli, memang penat ya amat masa aku shopping hari tu. Berderet 3 hari cuti aku pergi merantau satu ipoh cari baju. tak worth langsung! Yang jumpanya, satu kemeja, and one jeans. Kasut memang berlambak lah kat shopping complex tu. Aku je yang muak tengok semua kasut. Tak ada yang berkenan. Betullah! Kali ni memang susah nak pilih outfit for raya. 


Okay dalam bab bab kasut ni, aku memang out la wedges/heels. too high is not good okay. well im 168 cm dah, nak tinggi mane lagi. so, wedges out. Nak pilih flat toe ni susah sebab most of them sama je pattern. Yang aku dah ada pun sama je macam kat kedai. 2 days ago, aku jumpa la sport shoes, takla sport shoes sangat, bukan sneakers tapi dia macam kasut and bertali and ada tribal print kat kasut tu which is really adorable! blinking blinking i tengok. tapi ada masalah la nak digandingskan dengan baju kurung. hm then, okay peee. unique (Y) Apa yang aku agak sedih, ada mulut yang mengatakan aku macam Guy. ganeh la ni cerita dia. memang lawaks sangat! --' Literally aku minat fashion, but aku tak minat nak menggayakan nya. biarlah sederhana. bukan menyusahkan orang puns kans. anyhow, kalau pasal sportshoes tu tak patut kot, macam er apa yang lelakinya? orang yang cakap tu tak tahu fashion hahaha. but, aku macam chic sikit and not-so-girly. Like be yourself la, dont try so hard to be so lovely and milky. eyh


eh bytheway, hari ni second day trial pmr. told ya, Sejarah bapak susah gila. Tapi aku tak nyesal tak tidur malam sebab study sejarah. At least, we know something walaupun lupa balik muehehe. And paper BM pulak lagi 5 minit tinggal to finish up my essay. oh well panjang memang panjang, banyak merapu blabla. Esok geo and bi. Geo weh favorite subject of the year! ._. Dalam sejarah kurang daripada 5 kali aku dapat A. sekian terima kasih.


Oh ya, selamat berbuka, selamat bersahur, selamat beli baju raya. everything is selamah. wassalamu. 


p/s: dont judge me if you aint know me well. screw who does ! come on la, bulan ramadhan, marilah sama-sama melakukan kebaikan, ya ummah. 

Jul 20, 2013

Ramadan Kareem + Trial PMR

Ahlan wasahlan assalamualaikum. 
Hari ni hari ke-11 kita berpuasa and malam ke-12 kita tarawikh. Im so glad to have loved ones around and have iftar togetha in this meaningful and beautiful month where there is one night which is called lailatul qadar night. Everyone would love to have it. But I wonder how to get it, what should I do, how could we know that we are the 'lucky one'? Well instead of thinking about these, can we just practice and do some good things WITHOUT thinking about the reward. 


We can't count pahala yang kita dapat cos' we cant see it. And of course kalau kita nampak, dah lama manusia berlumba-lumba nak buat kebaikan. *atas apa yang my dearest teachers ceramah*. Then, maybe aku patut khatam al quran dalam bulan ramadan ni, solat tarawikh, solat hajat n tahajjud, or apa-apa perkara yang mendatangkan pahala. Ive planned it before but ada something yang menghalang aku nak buat benda-benda tu. NAFSU. Eh. Takkan la nak study pun nafsu. 


Haha my main point is trial pmr yang official nya jatuh pada tanggal 29/7. Seriously aku tak rasa apa-apa. Yang best and terujanya sebab nak dekat nak raya (walaupun lagi 2 minggu lebih). Well aku dah start download dah lagu-lagu raya. Semangat yang penting hikks. Yang penting and pokoknya, kenapa bulan puasa? Kenapa bukan lepas raya? why? tell me why *it's so hard to forget, dont remind me* Okay firstly, penat la kan sebab puasa. Secondly, kami baru je exam pra pmr. Rehat 2 minggu, exam coming back. 


Oh ya, jangan jadikan bulan puasa ni sbg alasan tak nak belajar la or whatsoever. But, frankly speaking, aku penat belajar. Aku bukan jenis orang yang belajar sikit, lekat dah dekat kepala otaknyeer. Sorry, am not as genius as that. And Im tired of everyone's shoutout on asking me to study. Cos Im tired T.T aint going to face the books for *max* 24/7. Hellow you really dont know of what am i doing in the room. sigh at her best. I am perfectly imperfect. At least, Ive tried my very best to get 93% in maths but nay for history and geography. :'( really bad in memorizing something. 


thinking of posting something yang berkaitan dengan ramadhan la kan sebab musim nya sekarang. Tup tup, pasal PMR lah pulak. well aku sendiri tak percaya. Pmr iz so 2013. c: Rather bend then break. Choose the best path with full of efforts and work hard for it. #quoteoftheday haha?



One of my bias. Kim Jong In a.k.a. Kai. Dont judge a book by its cover. dont judge him by his cute lil nose. U guys should watch music bank or kpop inkigayo, WOLF by EXO. IT'S AWESOME! DAEBAK I REALLY LOVE IT. KAI IS THE BEST DANCER EVA. IT'S DIFFERENT AND WOULD SAY THAT IT'S SOMETHING NEW FOR ME *cos it's totally different with other kpop groups muaa* LAST YA, IT IS PRETTY COOL WITH ALL THE SOUND EFFECT OF WOLVES *AUUUU*. k once you watch it, you'll get it. 

Jul 1, 2013

Leave it because of these things:

Firstly, aku nak buat entry ni inspire from Shafiqah Omar, my cousin sendiri. Sangat setuju dengan pendapat dia dalam entry yang baru 'Things I Don't Understand'. And I thought of posting this kind of entry since last year. Tapi tak cukup evidence dan kekuatan sobs. Setakat ni, dah banyak jenis orang and perangai dah aku jumpa. Kiranya, random things yang aku tak suka dan memang irritating. Even benda ni tak pernah jadi kat aku but still aku dapat rasa even kat orang lain. peace yaw XD 

p/s: sorry lah siapa yang sangat terasa, sebab aku bukan kutuk. Again, 'RANDOM THINGS I HATE'. Nak jelas lagi, random tu aku bukan saje pilih, random apa yang aku tengah pikio sekrang ni. lol

1. Orang yang tak paham lawak antarabangsa. Seriously, please la faham yang mane lawak, yang mane serious. Lain lah budak darjah 3 tu, mmg semuanya lawak. k. Like bila kita cakap something yang actually nak buat lawak, perh masam muka seminggu sebab aggap serious. Lol

2. Orang yang gunakan twitter, facebook, blog etc untuk mengutuk orang lain. Ada beza okay between kutuk and pendapat. Just tengok kita pandai nilai or tak benda tu. Yang kutuk unmention ni, mmg perh sumpah lah 'like takde tempat lain ke nak ngadu lagi' or 'kanak-kanak sangat cakap omong kosong kat facebook/twitter/blog ni'. hewhew. Yang lagi parah siap mention tu lagi siapa yang dia benci, okay ni memang aku tabik. Ce face to face sikit, nak sangat tengok reaction korang korang ni. 

3. Fake. Message kat phone lain cakapnya, update status kat fb, lain pulak ceritanya. Cakap lah elok-elok sikit yeeer. 

4. Orang yang suka bangkitkan cerita lama. Like seriously, takde cerita baru eh. Please la, past is past. Ada orang cakap, dosa okay nak ungkit-ungkit bagai ni. Bak kata orang, kebanyakannya orang dah berubah. So, kalau dia jahat ke dulu, tu memang useless lah kita nak ungkit pasal dia dulu. *tengok sikit masa lalu awak* daebak sangat ek ek?

5. Orang yang buat lawak tak jadi. Actually.... aku memang pantang sikit bab bab lawak tak jadi ni, lagi-lagi memang merisaukan kita, cuba nak kenakan kita. hellno. Tak lawak wey serious. Contohnya, kita curi gambar orang yang ada dalam beg dia *niat nak pulangkan baliklah*, tup tup, bila ditanya, 'itee tak ambik pon'. Tetiba je esok pulangkan balik dengan gelak ketawa. LAWAK GILA LAH NI HAH?! 

6. ''Call me back''. Okay kalau takde kredit faham lah. Tapi, sekejap je boleh tak. Ni sampai berejam dah dengar pekikan suara orang tu, dengan kita yang callkan. lil bit rude di situ.

7. Orang yang tak reti nak sabar. Tapi, suruh orang sabar. Dahlah suruh kita yang buatkan, tapi nak cepat-cepat. Macam dia suruh tolong sikit la buat kerja dia yang tergendala tu, kay kay aku tengah buat lah ni. Nak cepat, tak payah suruh boleh?

8. Orang yang tak boleh nak tunggu kejap. Contohnya, memang la dah janji nak jumpa kat cafe ni, pastu nak karok or whatsoever. But, time tu ada kawan kita meninggal, or mom and dad ada emergency ke, or transport sampai lambat sikit ke, you have to understand their problems. Nak keluar tak nak? Kalau nak kau duduk je lah kat cafe tu example, tidur ke, makan2 dulu ke. Bila kita dah janji, it's a promise then. Dont be so rude sampai balik rumah, tetiba bila kita sampai, ingatkan dia kena culik ke apa ke. Hellno, tak kisahlah diorang kena culik, siapa suruh tak tunggu kat tempat tu diam diam. With no text and call, tetiba diorang belah. what ever, kita pergi jelah karok sensorang ye, tak perlu nak minta maaf bagai sebab kita dah bagitau. lala

9. With no reason, tetiba nak menjarakkan diri. Kalau family, takpelah sebab one happy family memang sekalu gaduh gaduh manja giteew. But dengan friends, huh memang aku tak faham, aku tak reti nak faham, dan taknak faham. Lahantak hengkauoranglah nak merajuk. Pkoknya, aku tak pandai nak pujuk dan tak hingin pon nak pujuk. 

10. No respect. Bro, budak kecik pon perlunya kita respect. Example, kita pakai benda baru hari tu, macam baju ke, shawl ke. Kalau tak suka, diam jelah. Kalau suka, diam pon boleh jugak. Ni, sampai cakap 'whahahaha! baju ape tu? baju nak mandi pantai eh?' or 'WEHHHHH? serious aaaa? shawl macam budak terencat akal je' or 'mak aihh, kasut dari mane tu? Cam org tua lah'. different people, different taste. But kalau dah memang cantik di mata banyak orang, nak cakap apa lagi. Apa lagi kalau bukan JELLY. 

11. Orang yang suka jadi ketua je. Macam bila nak pergi mane pun, semua orang kena ikut cakap dia. Walhal, takde nametag 'KETUA' pon kat kepala diorang tu. herh hapraks lah ketua muuu, apa pon fail. tak layak-selayak-layaknya. 

12. Orang yang bila takde idea nak balas balik (time tengah gaduh ni), dia guna ayat yang sama. Contohnya, 'kau yang mula dulu' or 'kau yang nak gaduh sangat en' or 'stop lah menfitnah aku' (jap jap sapa yang fitnah sape ni ehh pulakk hah) or 'Ive done mine, now its your turn to apologize' (hmmm so nak aku minta maaf camne ek? camni ek: auwwww sayang i mintak maaf, i melutut kat u skrg k,'. biggest joke of the year. 

Entah, tak tau apa nak tambah dah. Ni pon aku interview orang lain tanya apa masalah diorang. Oh btw, EXO ada lagu baru iaitu WOLF *im a wolf! auuwwww na srangahaeyo!* Sorry Kai and Suho aku punya. haha lol Diorang memang ada charm yang membuatkan aku tergodaks. And the coolest pic ever for me *right now* hiks :-



p/s: Tak sanggup nak post gambar sexy Kai.
p/s: I'd rather bend then break. Life is only a path full of efforts. coooomeeee andddd geettttt ittttt. nananana