Jul 10, 2011

Recipe Biskut Batik Chef Cili Padi.

Hello Peeps sekalian. Eceh. Dah makin lawoo blog kita. Takdelah, just saje nak tukar template coz dah boringgiloksbabeng guna template yang lama. Btw, memang rindu blog yang lama, hehe but kena lah membbuat satu perubahan yang drastik

Haha. Drastik eh? Ye lah kot. Tanpa memberitahu apa-apa. So, kali ini bukan nak tiru sesiapa ya nak buat recipe recipe ni. Just for fun. Actually, chef cili padi tu tak lah se chef mana. Saje nak buat gimmick sikit. Wah. Btw, korang patut lah try recipe ini. Bukan aku baru buat je, dah lama dah. Cuma tak terlantas pon di fikirang nak share dalam blog. 

Alang alang semalam, mama beli banyak biskut Marry, buat je lah. Tapi, tak tangkap gambar banyak. Yelah, ingat nak makan je.



Bahan-bahan untuk Membuat Biskut Batik
1) Serbuk Milo. (sediakanlah banyak banyak sikit, nanti takut tak cukup)
2) Biskut Marry. (kalau nak buat biskut lain tu, pandai pandai lah korang cari mana yang sesuai. Beli lah dalam satu packet)
3) Susu cair. (Tak kisah lah nka jenama apa ke)
4) Mentega. (Jenama apa pon tak kisah and aku suggest Planta lah sedap)



Cara-cara Membuatnya:
1) Tumbuk biskut Marry tu sampai hancur sehancurnya. Tumbuklah dalam setangah packet.
2) Lepas hancur, masukkan dua sudu mentega dan gaulkan ia.
3) Done? Masukkan serbok Milo dan sampai dah tak nampak biskut Marry tu. Biar diselaputi Milo.
4) Masukkan susu cair sampai biskut-biskut Marry tu melekatlekat.
5) Rasa sedikit. Kalau manis, tambah lah Milo. Kalau tawar, tambah lah susu.
6) Masukkan dalam tupperware dan tutup eh. Before tutup, tabur kan serbuk Milo di ats hancuran biskut, baru kemas dan cantik!
7) Then, masukkan ke dalam refrigerator.
8) Korang jenguk-jenguk lah bila dah sejuk and keras macam kek sikit, boleh lalh di makan. 

Dah. Amacam. Ada harapan tak nak jadi chef ni. Hehe. Macam ni lah rupanya biskut batik.


p/s: Kena lah buat dengan tekun.
p/s/s: Tolonglah basuh tangan or pakai something masa nak buat. Pentingkan Kebersiahan, Amalkan gaya hidup sihat. >.< Cukup cukup. Bye.

2 comments:

  1. Nampak sedap! ;D kau yang masak ke?

    ReplyDelete
  2. eleh. nie puji ke perli? btol lah kitorang yg masak. Nak rasa? Dtg rumah hehe :P

    ReplyDelete

thanks for reading this post ♥